Als trotse eigenaar van een WordPress website is het waarborgen van de beveiliging een topprioriteit. Het internet is een broeinest van bedreigingen en zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan iedere website kwetsbaar zijn voor aanvallen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige maar effectieve stappen die je kunt nemen om je WordPress website te beveiligen tegen potentiële bedreigingen. Hier zijn 8 essentiële stappen die je kunt volgen:
1. Houd WordPress, thema's en plugins up-to-date
Updates zijn niet alleen voor nieuwe functies; ze bevatten vaak ook cruciale beveiligingspatches. Zorg ervoor dat je regelmatig alle updates installeert voor WordPress zelf maar ook voor de thema's en plugins die jouw website gebruikt. Dit minimaliseert de kans op kwetsbaarheden die kunnen worden uitgebuit door kwaadwillende hackers. Klanten van WP Company kunnen het WebsiteZeker-pakket afnemen. Een van de onderdelen van dit pakket is het wekelijks doorvoeren van beschikbare updates. Zo blijf je moeiteloos up-to-date.
2. Gebruik sterke wachtwoorden
Jouw website kan de best mogelijke beveiliging genieten, maar dat zal geen verschil maken als indringers met jouw wachtwoord in kunnen loggen. Een van de zwakste schakels in websitebeveiliging zijn zwakke wachtwoorden. Moedig het gebruik van lange, complexe wachtwoorden aan voor zowel gebruikersaccounts als de database. Let er daarbij op dat je hetzelfde wachtwoord niet op meerdere websites gebruikt. Het is natuurlijk niet makkelijk om verschillende en complexe wachtwoorden te onthouden. Daarom raadt WP Company aan om een wachtwoordbeheerder te gebruiken. Met programma's zoals Bitwarden of Lastpass is het mogelijk om sterke wachtwoorden te genereren en deze ook op te slaan.
3. Beperk inlogpogingen
Een van de manieren waarop hackers proberen toegang te krijgen tot jouw website is met een zogeheten Brute force aanval. Hierbij proberen zij in korte tijd in te loggen door een lijst met veelvoorkomende wachtwoorden bij langs te lopen. Een goede manier om je hier tegen te beschermen is door een maximaal aantal mislukte inlogpogingen te hanteren. IP-adressen van "gebruikers" die dit maximum overschrijden kunnen dan tijdelijk geblokkeerd worden. Gelukkig heb je geen kennis van cybersecurity nodig om jouw website van deze functionaliteit te voorzien. De Wordfence plugin biedt een eenvoudig te configureren optie om je tegen brute force aanvallen te beschermen.
4. Installeer een SSL-certificaat
Begint de URL van jouw website met http://
? Dan wordt het dataverkeer tussen de webserver en jouw gebruikers niet versleuteld. Dit maakt het mogelijk voor buitenstaanders om deze communicatie af te luisteren of zelfs te manipuleren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een SSL-certificaat te installeren. Hiermee wordt al het dataverkeer versleuteld waardoor je verzekerd kunt zijn dat niemand meekijkt. De URL van beveiligde websites is te herkennen doordat deze begint met https://
. Als een mooie bonus zal de SEO-score van jouw website ook verbeteren door het gebruik van een SSL-certificaat. Google scoort deze websites namelijk beter dan onveilige tegenhangers.
5. Gebruik betrouwbare thema's en plugins
Installeer alleen thema's en plugins van vertrouwde bronnen.
Iedereen kan een Wordpress thema of plugin maken en verspreiden. Wordpress thema's en plugins zijn Open Source. Dit betekend dat de broncode voor iedereen inzichtelijk is. Dit brengt een zekere veiligheid, want je kan precies zien wat voor code aan jouw website wordt toegevoegd. Toch zijn er plugins te vinden die malafide code bevatten. Let er daarom op dat je enkel thema's en plugins van betrouwbare bronnen installeert. Plugins op de Wordpress plugin directory worden stuk voor stuk geanalyseerd. Gebruik je een plugin of thema niet (meer)? Verwijder deze dan van je site om te voorkomen dat een kwetsbaarheid in de code wordt misbruikt.
6. Maak regelmatig back-ups
Het is belangrijk om vaak een back-up te maken van de code en database van jouw website. In het geval dat een ongenode indringer toegang tot de website heeft verkregen, kan deze proberen de deur op een kier te zetten om in de toekomst eenvoudiger binnen te komen. Als de originele ingang is afgesloten kan het terugplaatsen van een back-up eventuele andere lekken dichten en jouw content weer herstellen.
7. Voeg een firewall toe
Overweeg het gebruik van een web application firewall (WAF) zoals Wordfence, Cloudflare of Sucuri. Deze firewalls bieden extra bescherming tegen verschillende soorten bedreigingen. Zo kan je schadelijk inkomend verkeer op basis van IP-adres blokkeren. Ook kan je jouw website beschermen tegen bijvoorbeeld SQL-injecties of cross-site scripting.
8. Maak gebruik van Cloudflare
Gebruik een dienst zoals Cloudflare om extra beveiligingslagen toe te voegen, waaronder DDoS-bescherming, een Web Application Firewall (WAF) en SSL-versleuteling. Cloudflare kan ook de prestaties van je website verbeteren door assets zoals afbeeldingen, lettertypen of scripts via een content delivery network (CDN) in te laden. Dit maakt het makkelijker om assets te cachen wat te laadsnelheid van jouw website ten goede komt.
Conclusie
Door deze 8 stappen te volgen, kun je de beveiliging van je WordPress-website aanzienlijk verbeteren en het risico op beveiligingsproblemen minimaliseren. Neem de tijd om deze maatregelen te implementeren en slaap rustiger, wetende dat je website goed beschermd is tegen potentiële bedreigingen.
Als je echter liever niet zelf de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van je WordPress website wilt dragen, bieden wij een uitgebreide dienst aan om je WordPress website te beveiligen en up-to-date te houden. Ons team van experts kan regelmatig updates uitvoeren, back-ups maken, de beveiliging monitoren en eventuele beveiligingsrisico's snel aanpakken. Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we je kunnen helpen jouw WordPress-website veilig te houden.